Rozwiązania proekologiczne jako sposób podnoszenia konkurencyjności podmiotów świadczących usługi hotelarskie - Borkowska-Niszczota, Małgorzata (Ecological solutions as a way of the competitiveness growth of hotel service subjects, 2011)
Artykuł podejmuje problem zarządzania środowiskowego w obiektach sektora hotelarskiego, opartego często na ekoinnowacyjnych rozwiązaniach, dających możliwość uzyskania przewagi konkurencyjnej. Przedstawiono w nim na przykładzie wybranych obiektów coraz częściej stosowane w hotelach nie tylko na świecie, ale także w Polsce działania podejmowane w ramach zarządzania wodą, energią, odpadami, jakością powietrza. Wskazano także na istotną rolę we wdrażaniu proekologicznych rozwiązań, coraz bardziej świadomych ekologicznie klientów. W ostatnim rozdziale artykułu zaprezentowano wybrane ekologiczne aspekty funkcjonowania podmiotów świadczących usługi hotelarskie z województwa podlaskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 41-54
Keywords: zagrożenia środowiskowe; działania proekologiczne; przewaga konkurencyjna; obiekty świadczące usługi hotelarskie