Strona internetowa stacji narciarskiej jako źródło informacji dla potencjalnych klientów - Adach, Olga; Ryszkiewicz, Joanna (Ski station web site as a source of information for its potential clients, 2011)
Od czasu popularyzacji Internetu jego rola w różnych dziedzinach życia sukcesywnie wzrasta. Według raportu TNS OBOP i Google (2010), najczęściej za jego pomocą odbywa się poszukiwanie pomysłu na wyjazd, wybór miejsca wypoczynku oraz pozyskiwanie o nim wiadomości (odpowiednio w 65, 58 i 76% przypadków). Jego przydatność jako źródła informacji w branży turystycznej jest najwyżej oceniana przez osoby w wieku od 18 do 34 roku życia − jednocześnie ta grupa wiekowa jest najliczniej reprezentowana na stokach narciarskich (GUS 2008). Wydaje się zatem słuszne, że aby przyciągnąć jak największą liczbę klientów, stacja powinna mieć własną profesjonalną stronę internetową. W artykule przedstawiono problematykę wykorzystania stron internetowych wybranych polskich stacji narciarskich jako źródła informacji dla ich potencjalnych klientów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 21-29
Keywords: strona internetowa; stacje narciarskie; Sudety; narciarstwo