Kultury in vitro roślin z rodzaju Sarracenia jako źródło związków biologicznie aktywnych - Pilarska, Kinga (In vitro cultures of plants from the genus Sarracenia as a source of biologically active compounds, 2023)
W niniejszej pracy wprowadzono do kultur in vitro roślinę owadożerną Sarracenia purpurea L., a następnie poddano ją modyfikacji genetycznej za pomocą bakterii Rhizobium rhizogenes w celu uzyskania korzeni włośnikowatych.
Keywords: Sarracenia purpurea L.; Rhizobium rhizogenes; związki biologicznie aktywne; kultury in vitro roślin; korzenie włośnikowate; właściwości przeciwbakteryjne; właściwości przeciwnowotworowe