Lokalne standardy badania jakości życia - Borys, Tadeusz; Rogala, Piotr (Local Standards of Life Quality Analysis, 2009)
W referacie dokonano krytycznego przeglądu doświadczeń zagranicznych i polskich samorządów w zakresie pomiaru jakości życia. W referacie podano wiele przykładów, które mogą zainspirować polskie samorządy do nowego spojrzenia na wskaźnikowy pomiar jakości życia mieszkańców gminy czy powiatu. Do przykładów tych można zaliczyć brytyjskie wskaźniki „silnych społeczności” czy „zaangażowania społecznego”. Przytoczono także konkretne doświadczenia samorządów polskich, które mogą służyć dobrze praktyce benchmarkingowej (np. doświadczenia Poznania, Wrocławia czy Sopotu).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 73, s. 135-144