Renty życiowe płatne rzadziej, niż oprocentowanie jest składane - Wieteska, Stanisław (Life Annuities Payable Less Frequently than Interest is Convertible, 2008)
W dotychczasowej teorii i praktyce spotykamy się z rentami życiowymi płatnymi częściej, niż oprocentowanie jest składane. Wynika z tego, że wiele składek na życie wpłacanych jest w ratach kilka razy w roku, a banki (czy lokaty) stosują oprocentowanie roczne. Jednakże w teorii procentu spotykamy renty pewne, które są płatne rzadziej, niż oprocentowanie roczne [1]. W praktyce ubezpieczeń na życie spotykamy klauzule, które mówią np. o konieczności (dokonywania badań medycznych) ponoszenia kosztów co kilka lat. Zatem w celu wykalkulowania tych kosztów, a także kompletności rachunków zachodzi potrzeba obliczenia rent życiowych płatnych rzadziej, niż oprocentowanie jest składane. Podstawowa literatura matematyki aktuarialnej pomija tę kwestię. Celem tego artykułu jest uzupełnienie luki w tym zakresie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 257-262