Kalkulacja rezerw przy optymalnym wykorzystaniu danych szkodowych - Krzemiński, Piotr (Loss Reserve Calculation with an Optimal Claims Data Usage, 2008)
Celem niniejszej pracy jest próba wypracowania modelu kalkulacji rezerwy, który pozwalałby nie tylko na dokonywanie optymalnego wyboru miedzy udziałem metod Chain Ladder (CL) i Bornheuttera-Fergusona (BF) w oszacowaniu tej rezerwy, ale również określałby wybór między opisanymi powyżej, dwoma możliwymi zakresami danych stanowiących podstawę do zastosowania tych metod. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 145-161