Estymacja współczynnika względnej awersji do ryzyka i różnice w jego wysokości ze względu na zróżnicowanie demograficzne ubezpieczonych - Jeziorska, Małgorzata (Estimation of Relative Risk Aversion Coefficient and Its Relations with DifferentDemographic Features, 2008)
W pracy tej podjęto próbę oszacowania stopnia względnej awersji do ryzyka dla każdego z uwzględnionych w badaniu posiadaczy polisy terminowego ubezpieczenia na życie. Uzyskane wyniki posłużą do zbadania różnic w stopniu awersji do ryzyka wśród grup ubezpieczeniowych, utworzonych za względu na posiadanie pewnych cech demograficznych. Podział na wspomniane grupy dokonany zostanie ze względu na płeć, stan cywilny, fakt regularnego palenia papierosów czy też spożywania alkoholu. Zbadany zostanie również związek między wiekiem a stopniem awersji do ryzyka. Znajomość wysokości przeciętnych zarobków uczestników badania pozwoli na przetestowanie zaproponowanej przez Pratta i Arrowa hipotezy o rosnącej względnej awersji do ryzyka. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 134-144