Model zaufania Hachemeistra jako model rezerwy typu IBNR - Jasiulewicz, Helena (Hachemeister Credibility Model as a Reserve Model of the IBNR Type, 2008)
Ważną kwestią teoretyczną oraz praktyczną dla firm ubezpieczeniowych jest obliczenie poziomu rezerw dla roszczeń zaszłych, ale nie rozliczonych. Skrótowa nazwa tych rezerw to rezerwy typu IBNR (ang. Incurred But Not Reported) lub rezerwy typu RBNS (ang. Reported But Not Settled). W pracy omówiono model wiarygodność Hachemeistera oraz jego dostosowanie do prognozowania rezerw typu IBNR.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 119-133