Komercyjne ubezpieczenie od ryzyka utraty pracy - analiza składki netto na polskim rynku zatrudnienia - Dębicka, Joanna; Mazurek, Edyta (Individual Unemployment Insurance - the Analysis of net Premium on the Polish Employment Market, 2008)
W punkcie 2 przedstawiono koncepcję ubezpieczenia od bezrobocia oraz określono warunki ubezpieczenia reprezentowane przez zbiór parametrów Γ. Ponadto klasyczny model wielostanowy określony dla ubezpieczenia od bezrobocia został zaadaptowany do warunków reprezentowanych przez Γ. Następnie w punktach 3 i 4 zaproponowano sposób obliczania składek oparty na reprezentacji macierzowej uzyskanej w pracach [6] i [7]. W punkcie 5 przeanalizowano wysokości składki ubezpieczeniowej w przypadku indywidualnego i grupowego dodatkowego ubezpieczenia od ryzyka utraty pracy. Obliczeń numerycznego dokonano na podstawie danych dotyczących osób zarejestrowanych jako bezrobotne w latach 2000-2004 zamieszkujących Jelenią Górę i powiat jeleniogórski. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 28-55