Prognozowanie przeciętnego dalszego trwania życia na podstawie modelu Lee i Cartera : wybrane zagadnienia - Bijak, Wojciech; Więckowska, Barbara (Forecasting Life Expectancy using the Lee-Carter Model : Selected Issues, 2008)
Praca składa się z czterech części. W pierwszej przedstawiono pokrótce historię prognozowania umieralności, wraz z przedstawieniem wybranych modeli, w tym modelu Lee i Cartera w wersji oryginalnej i zmodyfikowanej (punkt 2). Następnie omówione zostały praktyczne aspekty prognozowania umieralności za pomocą modelu Lee i Cartera (punkt 3). Część trzecia pracy dotyczy prognozy przeciętnego (dalszego) trwania życia dla Finlandii otrzymanej na podstawie opisanej wcześniej metodologii (punkt 4). Pracę kończy krótkie podsumowanie wyników i przedstawienie najważniejszych wniosków wraz z rekomendacjami dla dalszych badań (punkt 5). (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 1, s. 9-27