Otoczenie instytucjonalne rynku funduszy zbiorowego inwestowania w Polsce - Szapiel, Jolanta (Institutional Environment of Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities in Poland, 2009)
W opracowaniu dokonano opisu właściwości otoczenia instytucjonalnego oraz wyjaśniono jego wpływ na rozwój rynku funduszy UCITS w Polsce. Opis otoczenia instytucjonalnego i wyjaśnienie jego wpływu na rozwój rodzimego rynku UCITS przeprowadzono z uwzględnieniem tez nowej ekonomii instytucjonalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 346-365
Keywords: przedsięwzięcia zbiorowego inwestowania; otoczenie instytucjonalne rynku; instytucje prawne; zasady dobrych praktyk; efektywność adaptacyjna instytucji