Kooperacja w klastrze jako instytucja gospodarki rynkowej na przykładzie trzech klastrów z Wielkopolski - Gorynia, Marian; Jankowska, Barbara (Co-operation in Cluster as an Institution of a Market Economy on the Example of Three Clusters in Wielkopolska, 2009)
Zgodnie z tezami Williamsona, czołowego przedstawiciela ekonomii instytucjonalnej, rynek i hierarchia to bieguny pewnego kontinuum sposobów regulacji (koordynacji) transakcji. Między tymi biegunami lokują się rozwiązania pośrednie, które charakteryzują się współpracą obu stron transakcji w jej przebiegu i stanowią obszar zachowań kooperacyjnych. W artykule autorzy skoncentrowali uwagę na kooperacji wewnątrz klastra. Rozważania oparto na literaturze przedmiotu oraz na wynikach badań empirycznych, które przeprowadzono w odniesieniu do trzech klastrów wyłaniających się w Wielkopolsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 273-288
Keywords: klastry; instytucje; kooperacja