Transformacja Chińskiej Republiki Ludowej z perspektywy nowej ekonomii instytucjonalnej - Legiędź, Tomasz (Transition in China : a New Institutional Economics Perspective, 2009)
W niniejszym artykule dokonano analizy transformacji gospodarczych, jakie zaszły w Chińskiej Republice Ludowej w ostatnich dekadach, z punktu widzenia nowej ekonomii instytucjonalnej. Chińska droga przemian istotnie różniła się od "terapii szokowej", jaką zastosowano w większości krajów Europy Wschodniej. Stopniowe przemiany pozwoliły instytucjom charakterystycznym dla gospodarki planowanej z powodzeniem działać w warunkach gospodarki rynkowej, co wydaje się głównym powodem sukcesu chińskiej transformacji. Jednakże specyfika chińskiego modelu sprawia, że jego zastosowanie w praktyce byłoby niemożliwe w innych warunkach instytucjonalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 228-237
Keywords: Chińska Republika Ludowa; transformacja gospodarcza; analiza instytucjonalna