Transformacja ustrojowa z perspektywy koncepcji path dependence - Dzionek-Kozłowska, Joanna (Government Transition from the Perspective of the Concept of Path Dependence, 2009)
Analiza i ocena procesu transformacji ustrojowej krajów Europy Środkowej i Wschodniej stanowi ogromne wyzwanie intelektualne dla przedstawicieli nauk społecznych. Niezwykła złożoność, a zarazem ogromna dynamika i wyjątkowość tego zjawiska utrudnia opracowanie odpowiednich do jego uchwycenia narzędzi badawczych. Obecnie owocną perspektywę otwiera aparat pojęciowy i analityczny stworzony w ramach nowej ekonomii instytucjonalnej, a na tym gruncie szczególnie obiecujące wydaje się ujęcie procesu transformacji przez pryzmat koncepcji path dependence. Celem artykułu jest ocena zasadności posłużenia się wskazaną koncepcją oraz przedstawienie wniosków wynikających z dotychczasowych analiz.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 213-227
Keywords: transformacja ustrojowa; Europa Środkowa i Wschodnia; rozwój gospodarczy; ekonomia ewolucyjna; path dependency