Paradoks instytucjonalny transformacji systemowej w Polsce - Klimczak, Bożena (Institutional Paradox of Transformation in Poland, 2009)
W artykule podjęto próbę sprawdzenia koncepcji zmiany ekonomicznej D.C. Northa w odniesieniu do transformacji w Polsce. Terapia szokowa w okresie przejścia od gospodarki centralnie planowanej do rynkowej była oparta na importowanej ideologii i instytucjach, znanych jako konsensus waszyngtoński. Główny element zmiany stanowiła społeczna akceptacja, zatem ścieżka zależności w okresie transformacji w Polsce była raczej zorientowana na oczekiwania niż zakorzeniona w historii. Przypadek transformacji w dziedzinie nauki i szkolnictwa wyższego został użyty jako egzemplifikacja procesu zorientowanego na preferencje, interesy i cele. Zastosowanie funkcjonalnego wyjaśnienia stopniowej zmiany instytucji i rzeczywistości nauki i szkolnictwa wyższego może być owocnym wkładem do zrozumienia zmiany ekonomicznej w europejskich krajach transformacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 197-212
Keywords: instytucja; transformacja; path dependency; terapia szokowa; transformacja sektora nauki i szkolnictwa wyższego