Ocena czynników wpływających na prawdopodobieństwo skorzystania przez małe przedsiębiorstwa ze skonta w kredycie kupieckim - Zawadzka, Danuta; Ardan, Roman (Evaluation of Factors Affecting the Probability of Discount Use in Trade Credit - the Evidence of Small Businesses, 2009)
Celem artykułu była analiza i ocena czynników wpływających na prawdopodobieństwo skorzystania ze skonta w kredycie kupieckim. Badaniem objęto 368 małych podmiotów, w tym 231 mikroprzedsiębiorstw. Populację celu stanowiły przedsiębiorstwa w Polsce z regionu Pomorza Środkowego. Badanie przeprowadzono w okresie sierpień-grudzień 2006 roku. Uwzględniono w nim dane przedsiębiorstw dotyczące 2005 roku. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 945-953