Nakłady inwestycyjne przedsiębiorstw działających w polskiej gospodarce - Wolak-Tuzimek, Anna (The Capital Expenditures in the Enterprises Present in the Polish Economy, 2009)
Artykuł dotyczył wydatków inwestycyjnych w przedsiębiorstwach. Szczegółowo zostały opisane cechy inwestycji oraz przebieg działalności inwestycyjnej przedsiębiorstw, poziom i struktura nakładów inwestycyjnych w latach 2001- 2007. Wykazano ponadto strukturę nakładów inwestycyjnych w przedsiębiorstwach należących do sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Zostały zdefiniowane źródła finansowania inwestycji w przedsiębiorstwach, a nakłady inwestycyjne w przedsiębiorstwach z udziałem kapitału zagranicznego wykazano za pomocą danych statystycznych (lata 2005-2006). Analiza statystyczna została przeprowadzona w oparciu o dane pochodzące z Głównego Urzędu Statystycznego, Ministerstwa Gospodarki oraz Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 890-900