Efektywnościowe uwarunkowania zarządzania natychmiastową płynnością finansową w przedsiębiorstwach rolniczych - Wasilewski, Mirosław (The Effectiveness Factors of the Treasury Financial Liquidity Management in Agricultural Enterprises, 2009)
Celem opracowania było określenie zależności pomiędzy wielkością wskaźnika natychmiastowej płynności finansowej a efektywnością funkcjonowania przedsiębiorstw rolniczych. Analiza dotyczyła zyskowności ziemi, rentowności aktywów trwałych i obrotowych, kapitału własnego, sprzedaży oraz ekonomicznej wydajności pracy. Badania przeprowadzono w spółkach Agencji Nieruchomości Rolnych (ANR), przedsiębiorstwach z dzierżawą ziemi od ANR oraz w przedsiębiorstwach, w których wystąpił zakup ziemi od ANR. Okres badawczy to lata 2002-2004. Analizowane przedsiębiorstwa rozmieszczone były na terenie całej Polski. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 854-868