Zastosowanie monitoringu zawodów deficytowych i nadwyżkowych do badania rynkowych uwarunkowań zarządzania zasobami ludzkimi - Hasińska, Zofia; Sipurzyńska-Rudnicka, Katarzyna (Application of Monitoring of Scarce and Excess Jobs for Research into Market Determinants of Human Resources Management, 2009)
Wstąpienie Polski do UE wygenerowało potrzebę realizacji procesów dostosowawczych w wielu dziedzinach polityki społeczno-gospodarczej, w tym polityki rynku pracy i zatrudnienia. Dotyczyło to także powiększenia bazy informacyjnej o rynku pracy tworzonej przez publiczne służby zatrudnienia. Służyć temu ma m.in. Monitoring zawodów deficytowych i nadwyżkowych jako obligatoryjne zadanie powiatowych i wojewódzkich urzędów pracy. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie wymienionej metody badania rynku pracy i dokonanie oceny jej przydatności na podstawie kilkuletnich doświadczeń badawczych autorek ze współpracy w tej dziedzinie z Powiatowym Urzędem Pracy we Wrocławiu. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 507-519