Outplacement jako instrument zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie - Zając, Czesław (Outplacement as an Instrument of Human Resources Management in Company, 2009)
Przedmiotem rozważań prowadzonych w ramach opracowania jest outplacement traktowany jako instrument zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Celem natomiast, jaki stawia sobie autor, jest przedstawienie istoty i rodzajów outplacementu oraz prezentacja wyników własnych badań empirycznych dotyczących zakresu i sposobów jego wykorzystywania przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w Polsce, które uczestniczyły w procesach przejęć i fuzji. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 446-454