Ponowne wykorzystanie informacji publicznej w Unii Europejskiej - wprowadzenie do zagadnienia - Kras, Andrzej Jan (Re-Use of the Public Sector Information in the European Union: the Issue's Introduction, 2009)
Informacja sektora publicznego stanowi materię, która niejednokrotnie może zostać wykorzystana ponownie, w sposób inny niż ten, dla którego była przygotowana. Ze względu na źródło, czyli sektor publiczny, który co do zasady posiada uprawnienia i specjalne instrumenty do tworzenia i zbierania danych, informacja taka jest cennym źródłem wiedzy. Stąd też zasadne jest umożliwienie jej pozyskiwania i ponownego wykorzystania przez inne podmioty. Niestety, funkcjonowanie sektora publicznego w wielu krajach nie sprzyja procesowi szybkiego i łatwego udostępniania danych, co wynika w dużej mierze z uwarunkowań historycznych oraz braku świadomości potencjału, jaki ma informacja tworzona w tym sektorze. W artykule autor stara się wskazać największe trudności, jakie występują obecnie w procesie udostępniania informacji publicznej w celu jej ponownego wykorzystania. Wskazuje również na działania podejmowane przez instytucje Wspólnoty Europejskiej, które mają zmobilizować państwa członkowskie do zintensyfikowania działań w zakresie łatwego i szybkiego dostępu do informacji sektora publicznego. Niniejsze wprowadzenie do zagadnienia obejmuje również możliwe aspekty wykorzystania informacji publicznej w sposób komercyjny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 217-225
Keywords: informacja publiczna; ponowne wykorzystanie informacji publicznej; sektor publiczny; udostępnianie informacji publicznej