Mleczarstwo polskie w warunkach Unii Europejskiej - Kapusta, Franciszek (Polish Diary in the European Union, 2009)
Mleczarstwo to logistyczny łańcuch dostaw produktów wytwarzanych z mleka. Składa się z przedsiębiorstw wytwarzających i dostarczających środki produkcji, gospodarstw rolnych (przedsiębiorstw) produkujących mleko, zakładów mleczarskich (mleczarni) dokonujących skupu, przechowywania i przetwórstwa mleka, hurtowni i kanałów dystrybucji produktów mleczarskich oraz sklepów sprzedających produkty mleczarskie. Produkcja i przetwórstwo mleka w Polsce przechodzi głębokie przeobrażenia. Zmniejsza się liczba producentów mleka oraz ich dostawców do skupu, wzrasta zaś skala produkcji mleka w gospodarstwach towarowych. Poprawia się jakość produkowanego i sprzedawanego mleka. Zakłady przetwórcze przechodzą proces modernizacji i restrukturyzacji. Zmniejsza się liczba zakładów oraz pracujących tam ludzi. Procesy koncentracyjne w przerobie mleka i produkcji wyrobów mleczarskich przyczyniają się do poprawienia poziomu wykorzystywania mocy przetwórczej oraz wzrostu rentowności zakładów. Zmienia się struktura asortymentowa produktów mleczarskich pod wpływem zmian struktury konsumpcji produktów mleczarskich w kraju i za granicą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 187-202
Keywords: mleko; mleczarstwo; łańcuch; produkcja; organizacja; skup; dystrybucja