Przekształcenia strukturalne na polskim rynku zbóż po wstąpieniu do Unii Europejskiej - Urban, Stanisław (Structural Transformation in the Polish Cereal Market after Integration with the European Union, 2009)
Polska ma wielowiekowe tradycje w zakresie uprawy zbóż, organizacji rynku zbożowego i w międzynarodowym handlu zbożami. Zboża są w Polsce najważniejszymi produktami rolnymi i ich znaczenie rośnie. Rośnie też przemysłowe przetwórstwo zbóż. Największy udział w krajowym bilansie zbóż ma zużycie na pasze, na drugim miejscu plasuje się spożycie. Polski rynek zbożowy jest silnie powiązany z rynkiem Unii Europejskiej. Powiązania te nasiliły się po przystąpieniu Polski do UE. Nastąpił wtedy duży wzrost eksportu zbóż i przetworów zbożowych oraz importu przetworów zbożowych. Polska jest importerem netto zbóż, natomiast w przypadku przetworów zbożowych jest ich eksporterem netto. Import zbóż uzupełnia produkcję krajową i zwiększa się w latach nieurodzaju zbóż w Polsce. Polska po przystąpieniu do UE przyjęła nowy system wspierania produkcji zbóż i organizacji rynku zbożowego, zgodny z systemem obowiązującym w Unii. Słowa kluczowe: przetwory zbożowe, rolnictwo, rynek zbóż, zboża.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 173-186
Keywords: przetwory zbożowe; rolnictwo; rynek zbóż; zboża