Innowacyjność regionów Europy - Szostak, Ewa (Innovation of European Regions, 2009)
Pomimo wielu działań podejmowanych na poziomie Wspólnoty oraz państw i regionów nadal widoczne są dysproporcje w ich rozwoju. Różny jest poziom i struktura finansowania sfery B+R oraz różne efekty tych i innych działań. Realizacja strategii lizbońskiej ma wpłynąć na wzrost konkurencyjności regionów Europy. Powszechnie wiadomo, że istotnym czynnikiem podnoszenia innowacyjności i konkurencyjności są działania w sferze B+R oraz zakres prowadzonej polityki innowacyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 114-123
Keywords: innowacyjność; konkurencyjność; polityka innowacyjna; strategie rozwoju innowacyjnego; region innowacyjny