Rozwój polityki kartelowej w Unii Europejskiej - Jurczyk, Zbigniew; Majewska-Jurczyk, Barbara (The Cartel Policy Development in the European Union, 2009)
Artykuł przedstawia historię rozwoju karteli w przemyśle europejskim oraz ewolucję w podejściu do ich oceny przez różne szkoły ekonomii oraz prawa. Uwidoczniono szkodliwy wpływ karteli na konkurencję oraz konsumentów. Przedstawiono genezę i przyczyny uchwalenia prawa kartelowego w UE oraz w krajach członkowskich. Zarysowano także zakres współpracy międzynarodowej pomiędzy państwami oraz w ramach ECN w walce z kartelami międzynarodowymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 70-87
Keywords: konkurencja; kartel; polityka konkurencji; Unia Europejska