Zmiany konkurencyjności państw Unii Europejskiej wobec innych krajów w okresie 1999-2009 : ze szczególnym ujęciem czynników społecznych - Cybulski, Leszek (Changes in Competitiveness of EU States Towards Other Countries between 1999 and 2009 : with a Special Compliance of Social Factors, 2009)
W opracowaniu zostaje potwierdzona teza o trwającym procesie powolnej utraty konkurencyjności Unii Europejskiej jako całości oraz większości jej państw członkowskich w stosunku do największych gospodarek świata. Wzrost konkurencyjności był zasadniczym celem strategii lizbońskiej z 2000 r. oraz wszystkich wspólnotowych programów działań gospodarczych. World Competitiveness Yearbook, opracowywany corocznie przez IMD z Lozanny, stanowi podstawę dokonanych przeliczeń dla grup państw świata wykazujących m.in. rosnące rozwarstwienie między Północą i Południem UE. Szczególne znaczenie nadano czynnikowi ludzkiemu, wpływającemu w istotny sposób na poziom konkurencyjności społeczeństw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 34-49
Keywords: porównania międzynarodowe; Unia Europejska; konkurencyjność gospodarek; ranking IMD; model skandynawski