Etos integracji europejskiej i duch kapitalizmu w aspekcie globalnego kryzysu gospodarczego - Waldziński, Dariusz (The Ethos of the European Integration and the Spirit of Capitalism in the Aspect of the Global Economic Crisis, 2009)
Artykuł podejmuje problem etosu integracji europejskiej i ducha kapitalizmu, czyli podstawowych wartości tworzących kulturę i cywilizację współczesnej Europy. Wartości te rozprzestrzeniły się w czasie historycznym, także poza „stary kontynent”, stanowiąc aksjologiczny fundament dla rozwoju gospodarki rynkowej najpierw w USA, a następnie na całym świecie. Jedną z najważniejszych przesłanek globalnego kryzysu gospodarczego jest załamanie się tych wartości, a wyjście z kryzysu jest uzależnione przede wszystkim od ich rekonstrukcji. Odbudowa etosu w sferze politycznej oraz ducha kapitalizmu w sferze ekonomicznej to warunek wyjścia z kryzysu. Celem artykułu jest refleksja nad związkiem między etosem a duchem kapitalizmu w kontekście przyszłości Unii Europejskiej. W artykule zaproponowano też narrację dyskursywną jako jedyny sposób przeprowadzenia takiej refleksji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 77, s. 11-25
Keywords: duch kapitalizmu; Unia Europejska; globalny kryzys ekonomiczny