O szarym socjalizmie i kapitalizmie w kolorze - Biskupska, Kamilla (About Grey Socialism and Colourful Capitalism, 2009)
Tematem artykułu jest kolor jako element dyskursywnie konstruowanej pamięci społecznej. Autorka, wykorzystując interdyscyplinarną perspektywę badawczą analizy dyskursu, przedstawia widoczne w języku potocznym Polaków sposoby opisywania rzeczywistości społecznej z użyciem barw. Kolorem dominującym w opisie rzeczywistości lat 80. jest kolor szary. Natomiast lata późniejsze są określane przede wszystkim za pomocą przymiotnika "kolorowy".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 198-207
Keywords: kolor; analiza dyskursu; pamięć społeczna; pamięć kolektywna; lata 80. XX wieku; lata 90. XX wieku