Rzemiosło jako grupa interesu w Polsce - Konopska-Struś, Emilia (Craft as an Interest Group in Poland, 2009)
W 1989 r. rzemiosło stanęło przed nowymi wyzwaniami, jakie przyniosła ze sobą gospodarka rynkowa, w tym konieczność konkurowania z powstającymi podmiotami gospodarczymi. W gospodarce rynkowej grupy interesu są wyznacznikiem konkurencji pomiędzy poszczególnymi podmiotami gospodarczymi. Realizując swoje interesy, walczą o wpływ na decyzje rządu. Rzemiosło w okresie PRL stanowiło obok rolnictwa podstawę sektora prywatnego, jednak obecnie nie ma silnej, dobrze zorganizowanej reprezentacji. Gdy w 1989 r. zniesiono obowiązek przynależności, wielu rzemieślników zrezygnowało z członkostwa w cechach i obecnie pozostaje poza strukturami rzemiosła. Brak silnej reprezentacji osłabił siłę polskiego rzemiosła i zmniejszył jego realny wpływ na politykę gospodarczą rządu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 140-156
Keywords: rzemiosło; samorząd gospodarczy; cechy; grupa interesu; działania zbiorowe