Afganistan - trudne spotkanie Wschodu z Zachodem - Muszkiewicz, Marian (Afghanistan : a Difficult Encounter between the East and the West, 2009)
Współcześnie silnej tendencji do ujednolicenia, w której siły ekonomiczne i technologiczne narzucają integrację i jednolitość, przeciwstawia się święta wojna, będąca sprzeciwem wobec zintegrowanych rynków, technologii, nowoczesności, kultury masowej. Jest ona wyrazem nawrotu ludzkości do form plemiennych i agresywnego religijnego fundamentalizmu. Dotychczasowe konflikty o podłożu politycznym i gospodarczym zostają zastąpione konfliktami między cywilizacjami zdefiniowanymi religijnie. Przykładem tego zjawiska może być wojna w Afganistanie, często określana jako starcie Wschodu z Zachodem.
--Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 97-123
Keywords: Afganistan; dżihad; modernizacja; interwencja; konflikt cywilizacyjny; ZSRR; NATO