Górnictwo i hutnictwo kruszcowe w Staropolskim Okręgu Przemysłowym w XVII wieku na przykładzie zespołów Wielkopiecowych w Bobrzy i w Samsonowie - Czmuchowski, Adam (The Mining and Ore Metallurgy in the Old Polish Industrial District in the 17th Century on the Example of a Set of Big Kilns in Bobrza and Samsonów, 2009)
Autor opisuje podstawowe zależności pomiędzy rodzimym a zagranicznym przemysłem hutniczym oraz przedstawia wpływ wymiany towarowej na produkcję hutniczą. Ukazuje związki pomiędzy produkcją żelaza a produkcją kruszcową, rzutujące w kolejnych stuleciach na charakter ośrodków przemysłowych. Artykuł pokazuje, jak zmieniające się warunki wpływały na rozwój rodzimego górnictwa i hutnictwa samsonowsko-bobrzańskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 81-96
Keywords: górnictwo; hutnictwo; kruszce; dymarka; Staropolski Okręg Przemysłowy