Kto uprawia dziś filozofię w Rosji? - Kiejzik, Lilianna (Who Pursues Philosophy in Russia Nowadays?, 2009)
Artykuł jest głosem w dyskusji o tym, jaki jest współczesny stan filozofii w Rosji oraz kto ją uprawia. Ważne to jest dla Polaków i Polski, historia bowiem nie raz udowodniła, że wyznawane idee, teorie, koncepcje i światopogląd oddziałują praktycznie i wpływają na postępowanie narodów. A chodzi o to, abyśmy współ-żyli, współ-istnieli, współ-egzystowali ze sobą. Dlatego konieczne jest wzajemne zrozumienie i wiedza.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 70-78
Keywords: uprawianie filozofii rosyjskiej; kosmizm; sofilolgia; semiotyka; potencjologia