Antropologiczny optymizm w nauce społecznej Kościoła - Fijałkowski, Karol (Anthropological Optimism of the Catholic Social Doctrine, 2009)
W artykule omówiono założenia antropologiczne nauki społecznej Kościoła. Zwrócono uwagę, że ich wymowa jest jednoznacznie optymistyczna - o ile katolicka nauka społeczna uznaje brak możliwości osiągnięcia "nieskończenie szczęśliwego życia na ziemi", to jednak w naturze człowieka, jego kulturze i historii, dostrzega "niezłomną nadzieję" na "przemianę świata". Kluczową rolę w tym zadaniu przyznaje Kościół swojemu nauczaniu społecznemu, które przedstawiane jest jako spełnienie intelektualnych i duchowych oczekiwań człowieka, i przeto jako mądrość zdolna ukierunkować ludzkie działania ku "cywilizacji miłości". Antropologia filozoficzna, będąca podstawą nauki społecznej Kościoła, nie korzysta jednak ze współczesnych osiągnięć empirycznych nauk społecznych, które, niestety, w zupełności przeczą jej tezom.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 59-69
Keywords: społeczna nauka Kościoła; antropologia filozoficzna; "cywilizacja miłości"