Wissariona Bielińskiego zmagania z rzeczywistością - Dobieszewski, Janusz (Vissarion Belinsky's Struggle against Reality, 2009)
Bieliński jest swego rodzaju symbolem rosyjskiego inteligenta, powszechnie uznanym w tej dziedzinie wzorcem. Przy tym nie pozostawił Bieliński wielkich i wybitnych dzieł, oddziaływał raczej charyzmą osobowości, siłą charakteru, pasją i dynamiką myśli, które już za jego życia przyczyniły się do powstania "mitu Bielińskiego" i nadania mu miana "szalonego Wissariona". W artykule spróbujemy jednak przyjrzeć się przynajmniej pewnym poglądom filozoficznym Bielińskiego, dającym się bez większego trudu wyczytać z jego korespondencji, publicystyki, tekstów krytycznoliterackich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 22-31
Keywords: Rosja; filozofia rosyjska; okcydentalizm; inteligencja; Bieliński