Wolność ducha jako podłoże zjawisk prawnych - Heglowskie określenie prawa - Wilejczyk, Magdalena (The Freedom of Spirit as a Basis of Legal Phenomena. Hegel's Concept of Law, 2009)
Artykuł przedstawia Heglowską koncepcję prawa. Oryginalność Heglowskiego spojrzenia jest oparta na związku pomiędzy koncepcją prawa i wolnością ludzkiego ducha, podczas gdy typowe definicje prawa akcentują sankcję i przymus. W przekonaniu Hegla prawdziwą postać wolności jednostka może osiągnąć dopiero w rodzinie, społeczeństwie obywatelskim, a zwłaszcza w państwie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 78, s. 11-21
Keywords: filozofia prawa Hegla; prawo a moralność; obowiązek prawny a wolność woli