Ocena wymagań prawnych stawianych gospodarce odpadami i kierunki planowanych zmian - Sosnowska-Noworól, Renata (The General Review of Requirements Concerning Waste Management and Directions for the Intended Changes in the System, 2009)
W artykule dokonano ogólnego przeglądu wymagań prawnych stawianych gospodarce odpadami. Opisano nową dyrektywę ramową w sprawie odpadów. Poruszono również kwestie planowanej nowelizacji ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach ustawy ściśle powiązanej z gospodarką odpadami na poziomie lokalnym. W pracy odpad potraktowano jako „zasób". Zdefiniowano „właściciela" i „posiadacza odpadów", którzy jako „zanieczyszczający" zobowiązani są do ponoszenia kosztów związanych z oddziaływaniem odpadów na środowisko. Odniesiono się też do problemów w systemie stanowienia opłat, selektywnego zbierania odpadów oraz zagadnienia biodegradacji odpadów. Wskazano na potrzebę równoczesnego uczestnictwa w rozwiązywaniu tych problemów administracji rządowej i samorządowej, przedsiębiorców, naukowców oraz obywateli jako wytwórców odpadów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 186-201
Keywords: kompleksowe; gospodarowanie; odpady; wymagania; prawne