Ekonomiczny aspekt informacji w systemie zarządzania środowiskiem - Sej-Kolasa, Małgorzata (The Economic Aspect of Information in the Environmental Management System, 2009)
Informacyjne cechy systemów społeczno-gospodarczych, określane pojęciem „społeczeństwa informacyjnego", sprawiają, że pojawiły się i dynamicznie rozwijają zjawiska informacyjne. Wskazuje to na jakościowo nową rolę, jaką informacja, procesy i systemy informacyjne odgrywają w gospodarce. W gospodarce informacja jest zjawiskiem społecznym, ekonomicznym i technicznym. Zrozumienie istoty informacji wymaga łącznego traktowania wszystkich trzech jej aspektów: społecznego, ekonomicznego i technicznego. Istnieje wyraźna potrzeba spojrzenia na informację o środowisku, system zarządzania środowiskiem i zachodzące w nim procesy informacyjne z ekonomicznego punktu widzenia. W tym kontekście jednym z ważniejszych problemów jest problem definicji i pomiaru kosztów informacji w systemie zarządzania środowiskiem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 160-172
Keywords: informacja; procesy informacyjne; koszty informacji; zarządzanie środowiskiem