Propozycja metody badania subiektywnej jakości życia na poziomie lokalnym - Rogala, Piotr (A Proposal of a Method for Examining Subjective Quality of Life at Local Level, 2009)
W artykule zaprezentowana została autorska metoda badania subiektywnej jakości życia na szczeblu lokalnym. Omówiono, składającą się z czterech etapów, procedurę prowadzenia badań, a następnie przedstawiono zestaw pytań służących do badania opinii mieszkańców. Pytania te zostały podzielone na trzy grupy, tj. dotyczące oceny miejscowości lub gminy, dotyczące relacji z lokalną społecznością oraz prezentujące realizację indywidualnych potrzeb respondentów. W opracowaniu zasygnalizowane również zostały zmiany wprowadzone w metodzie w następstwie doświadczeń związanych z pilotażowym jej zastosowaniem w gminie Myszków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 148-159
Keywords: jakość życia; zarządzanie w administracji publicznej; badanie lokalnej społeczności