Na pograniczu pomiędzy uniwersalnością, sytuacyjnością a konfiguracyjnością - Strużyna, Janusz; Majowska, Magdalena (Balancing the Concepts Of Universality, Situationality and Configurability, 2009)
Zarządzanie zasobami ludzkimi rozwija się na bazie kilku różniących się od siebie fundamentalnych założeń. Dwa z nich pozostają względem siebie w wyczuwalnej sprzeczności. Są nimi podejście uniwersalne i sytuacyjne. W opracowaniu została podjęta próba przedstawienia podstawowych założeń pomagających w wykorzystaniu obu podejść bez rezygnowania z ich zalet. Punktem odniesienia dla propozycji są założenia teorii ewolucji oraz doświadczenia z jej stosowania w teorii zarządzania. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 425-433