Dylematy władzy organizacyjnej w kontekście zjawiska globalizacji - Pawnik, Wojciech (Dilemmas of the Organizational Power in the Context of the Phenomenon of Globalization, 2009)
Artykuł stanowi próbę identyfikacji profilu przywództwa organizacyjnego w sytuacji zachodzących jednocześnie procesów ekonomicznej konwergencji, a zarazem indygenizacji, kreolizacji oraz glokalizacji. Społeczny kontekst zmiany charakteru władzy w organizacji tworzą dwa czynniki: rosnące znaczenie systemu eksperckiego kwestionującego przekonanie, iż pewność jest wartością absolutną, oraz stopniowe podporządkowanie zróżnicowanych form życia kulturowego panowaniu techniki i technologii. Konsekwencją powyższego stanu rzeczy jest zastępowanie deklarowanego oficjalnie przywództwa charyzmatycznego w rozumieniu M. Webbera działaniami o charakterze socjotechnicznym. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 418-421