Człowiek i praca w sektorze publicznym : wybrane zagadnienie na tle przemian demograficznych w Niemczech Wschodnich po 1989 roku - Jonda, Bernadette (Labour and Workforce in the Public Sector : Selected Problems in the Light of Demographic Change in Eastern Germany after 1989, 2009)
Przemiany systemowe oraz rozwój demograficzny mają duży wpływ na sytuacje na rynku pracy sektora publicznego, a tym samym na jego politykę personalną. Na przykładzie gminy S., znajdującej się na terenie Niemiec Wschodnich, omówiono zagadnienia dotyczące pokonywania trudności w zakresie polityki personalnej. Zwrócono uwagę na elastyczne kształtowanie stosunku pracy oraz na przeniesienia. Autorka zauważa, że rozwiązania stosowane przez gminę S. przyczyniają się do wzrostu szacunku dla pracy i dla człowieka. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 410-417