Projakościowe zmiany w przedsiębiorstwie w aspekcie ludzkim - Toczyńska, Joanna (The Human Aspect of Proquality Changes in Enterprise, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie czynników mających wpływ na postawę projakościową kadry pracowniczej w przedsiębiorstwie oraz zaproponowanie na przykładzie możliwych do zastosowania metod inicjacji, planowania i realizacji projakościowych działań organizacyjnych i motywacyjnych w przedsiębiorstwie. Opisane w artykule przykłady są zaczerpnięte z doświadczeń przedsiębiorstwa branży stalowej, a praktyka pokazała, że działania te były właściwe i przyczyniły się do osiągnięcia celów związanych z efektywnym funkcjonowaniem w tej firmie SZJ (systemu zarządzania jakością) według norm ISO. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 393-400