Kultura bezpieczeństwa i jej wpływ na stan BHP w przedsiębiorstwie - Chomątowska, Barbara (Safety Culture and Its Influence on the Condition of Occupational Safety and Health in an Enterprise, 2009)
Celem artykułu jest w pierwszej kolejności zarysowanie problemu bezpieczeństwa i zdrowia pracowników we współczesnych przedsiębiorstwach oraz ukazanie kierunku zmian, jakie zachodzą w sposobie podejścia podmiotów zarządzających do tych zagadnień. Następnie omówiona zostanie kwestia skuteczności działań podejmowanych w obszarze BHP w przedsiębiorstwie. W artykule szczególną uwagę zwrócono na kulturę bezpieczeństwa i jej wpływ na stan BHP w przedsiębiorstwie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 235-242