Społeczna odpowiedzialność organizacji w obszarach funkcji personalnej - Walkowiak, Ryszard (Social Responsibility of Organization within the Personal Function Area, 2009)
W artykule skupiono się na teoretycznych i praktycznych, aczkolwiek zarysowanych sygnalnie, aspektach działań społecznie odpowiedzialnych w obszarach zadaniowych funkcji personalnej. Waga tych zagadnień wynika ze wskazań teoretyków zarządzania zawartych w coraz liczniejszych publikacjach, ale także z wyników badań prezentowanych w literaturze przedmiotu oraz z długoletnich doświadczeń autora w praktykowaniu i obserwowaniu działań personalnych. Realizacja funkcji personalnej oparta na zasadach CSR z jednej strony będzie rozbudzała wśród wszystkich zatrudnionych odpowiedzialność i obywatelską aktywność, a z drugiej będzie wkładem w zrównoważony rozwój w aspektach ekonomicznym, społecznym i ekologicznym. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 226-234