Społeczna odpowiedzialność a zarządzanie małym przedsiębiorstwem - Kożuch, Barbara; Kożuch, Antoni (Externaland Internal Business Responsibility, 2009)
Celem artykułu jest poznanie istoty społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw na gruncie teorii organizacji, z wykorzystaniem tez sytuacyjnych w ramach nurtu systemowego oraz koncepcji organizacji służącej otoczeniu (OSO), a także modeli organizacji uwzględniających jej relacje z otoczeniem. Szczególna uwaga została zwrócona na odpowiedzialność zewnętrzną i wewnętrzną małych i średnich przedsiębiorstw. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 216-225