Pracownik w przedsiębiorstwie społecznie odpowiedzialnym - Rojek-Nowosielska, Magdalena (Employee in Social Responsible Company, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw, a dokładniej jej zasad, które w swojej tematyce poruszają aspekt pracowniczy. Dodatkowo, w celu uzupełnienia przeprowadzonych rozważań, przedstawione zostaną wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród przedsiębiorstw z trzech państw europejskich. Pozwolą one zauważyć różnice i podobieństwa w realizacji wyznaczonych założeń koncepcji SOP oraz wskazać, które z nich są realizowane najczęściej i najrzadziej w analizowanych przedsiębiorstwach w Polsce, Niemczech i we Francji. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 208-215