Kształtowanie wizerunku zewnętrznego przedsiębiorstwa jako pracodawcy poprzez etyczne zarządzanie personelem - Stankiewicz, Janina; Łychmus, Patrycja (Forming an External Image of a Company as an Employer through Ethical Personnel Management, 2009)
Kształtowanie pozytywnego zewnętrznego wizerunku przedsiębiorstwa jako pracodawcy wiąże się z podejmowaniem przez menedżerów rozsądnych, etycznych działań z zakresu polityki personalnej. Najważniejszymi jej elementami, z tej perspektywy, są: rekrutacja, stosowane programy zwolnień pracowniczych, a także system wynagrodzeń. Ich realizacja z poszanowaniem zasad etyki pomaga w stworzeniu wśród opinii publicznej przekonania, że firma jest atrakcyjnym pracodawcą. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 157-163