Coaching jako narzędzie motywowania pracowników - Lewicka, Dagmara (Coaching as a Motivation Tool, 2009)
Na tle rozwoju zasobów ludzkich przedstawiono znaczenie coachingu we współczesnych organizacjach. Zwrócono uwagę na rolę jaką pełni coaching w motywowaniu pracowników. Na podstawie wyników badań, przeprowadzonych wśród menedżerów, zanalizowano zagadnienia dotyczące: opinii na temat coachingu; zmian postrzegania coachingu przez pracowników przed zastosowaniem coachingu, w trakcie jego trwania i po nim; umiejętności, jakie powinien posiadać coach oraz czy coaching jest postrzegany jako technika motywowania pracowników. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 114-124