Rady pracowników oraz warunki ich funkcjonowania w przedsiębiorstwach - Cierniak-Emerych, Anna (Works Committees and the Practice of Their Operation in Companies, 2009)
W opracowaniu dokonano rozpoznania problemów związanych z tworzeniem i funkcjonowaniem w polskiej praktyce gospodarczej instytucji rad pracowników. Wskazano przy tym na możliwości ich likwidowania, koncentrując się na stanie polskiego ustawodawstwa oraz na podejściu wewnętrznych interesariuszy do pośredniej odmiany partycypacji. Zagadnienie to rozpatrywano w kontekście wdrożenia w naszym kraju założeń prawa wspólnotowego dotyczącego informowania pracowników i przeprowadzania konsultacji z nimi (dyrektywa 2002/14/WE). Odwołano się także do praktyki krajów "starej piętnastki". (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 78-85