Pracownicy jako interesariusze przedsiębiorstwa - Pietroń-Pyszczek, Agata (Employees as Company Stakeholders, 2009)
Celem opracowania jest próba naświetlenia przejawów zmian w zakresie interesów pracowniczych oraz ich potencjalnych przyczyn, a także konsekwencji tych przemian dla praktyki zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Tłem rozważań będzie kategoria "kontraktu psychologicznego", rozpatrywanego w kontekście przeobrażeń zachodzących w relacjach pracodawca-pracobiorca. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 50-57